Ahoj! Jurnal de călătorie Erasmus+ în Republica Cehă

Marți, 26 aprilie

După călătoria lungă și aventuroasă de luni, pe ruta Târgu Mureș – Cluj Napoca – Munchen – Praga – Pilsen, marți toată lumea și-a început prima zi de mobilitate cu mare entuziasm.

Imediat după micul dejun am plecat la școală în compania elevilor și profesorilor cehi, unde prima dată am ascultat discursul directorului școlii, apoi am avut o pauză în care ne-am împrietenit cu elevii turci, care erau foarte prietenoși. Cu greu ne venea să credem că suntem cu adevărat acolo, împreună. Au început apoi prezentările despre jocurile copilăriei specifice fiecărei țări, iar mai târziu am luat prânzul la cantina școlii. Cred că celor mai mulți dintre noi nu ne-a plăcut mâncarea de acolo, pentru că era mâncare specifică Cehiei, iar noi nu eram obișnuiți cu acest tip de mâncare.

Când ne-am întors la școală am fost împărțiți în echipe. Echipele au fost structurate astfel: doi elevi cehi, un elev grec, un elev turc,un elev italian și un elev român. În echipe mai întâi am jucat jocuri de societate. Apoi am mers în centrul orașului și următoarea activitate a fost un quiz despre orașul Pilsen, tot în echipe, în care aveam mici sarcini pe care trebuia să le îndeplinim. După aceea am avut puțin timp liber și apoi seara am mers cu toții la bowling. A fost o zi plină de bucurie!

Bucur Annamaria Denisza, clasa a X-a B

Miercuri, 27 aprilie

A doua zi am mers la Praga. A fost o zi foarte interesantă, pentru că practic am parcurs pe jos toată partea veche a orașului. Am pornit din castel, am văzut Catedrala Sf. Vitus, am mers pe podul Carol care traversează râul Vltava și am văzut vestitul ceas astronomic la ora prânzului. Apoi am mers prin Piața Wenceslas, am văzut una dintre clădirile Universității din Praga, am aflat despre Cehia că este una dintre primele țări cu universitate din Europa, am văzut statuia unei fantome și moderna statuie a lui Kafka. Istoria orașului este mult mai complexă decat ne-am fi gândit!

Doamna care ne-a fost ghid care ne-a povestit lucrurile interesante despre oraș, a fost foarte amabilă, din când în când ne punea întrebări și dacă răspundea corect primeam un magnet! A avut și o umbrelă albastră, pe care a ridicat-o cand erau mulți oameni în jur, pentru a o putea observa mai ușor. După amiază am avut timp liber în Praga, și am profitat ca să mergem cu prietenii noștri din Turcia la o plimbare și să gustăm câteva feluri de dulciuri.

În opinia mea mobilitatea aceasta a fost fantastică! Partea ce mi-a placut cel mai mult este faptul că am putut să cunosc persoane noi din alte țări și cultura lor. După această superbă săptămână m-am întors acasă cu diferite sentimente, în primul rând cu bucurie, dar și cu dor pentru prietenii pe care mi i-am făcut acolo. Experiențele acumulate o să-mi rămână în minte veșnic. Participarea la proiectul Erasmus este o oportunitate unică și sunt foarte mulțumită că am avut această șansă.

Nagy Noémi-Izabella, clasa a XI-a B

Joi, 29 aprilie

Bună tuturor celor care citesc, mă numesc Chețan Alex și eu sunt cel care vă povestește despre ziua de joi. La ora 8-8.30 am plecat cu autobuzul spre castelul Velhartice. La ora 10.30 am ajuns la acest castel și am început turul cu un ghid extrem de bun și amuzant. Castelul era de fapt închis pentru vizite dar organizatorii mobilității au făcut în așa fel încât noi să avem șansa de a-l vizita. Acolo am văzut diverse încăperi săpate în piatră, o fântână de interior, am urcat în donjon, am coborât în temniță, am mers pe zidul original care unea două părți ale castelului, în timp ce ghidul ne povestea istoria castelului și despre cum trăiau acolo oamenii în trecut, și toate acestea au făcut ca vizita castelului să fie una deosebită.

După aceasta am plecat în orașul Klatovy unde am luat prânzul. Despre prânz nu aș putea spune prea multe, în mare parte okay dar mâncarea servită ca fel principal nu era cu siguranță pe gustul tuturor, adevărul fiind că ne-am adaptat destul de greu la preparatele tradiționale Cehiei.

În finalul zilei am fost la cea mai veche farmacie din întreaga Europă, o farmacie barocă care a funcționat nonstop până în 1966 așa că e chiar extrem de importantă.

Ziua s-a terminat în Pilsen cu grupul nostru care a petrecut timpul liber împreună cu grupul turc, care dacă ma întrebați pe mine a fost cel mai fain și cel mai plăcut.  Ce aș mai putea spune, e că dacă aveți posibilitatea de a participa la un proiect Erasmus, vă recomand cu mare drag să nu dați cu piciorul la astfel de oportunități!

Chețan Alex, clasa a X-a A

Vineri, 29 aprilie

A sosit și ziua de vineri. După micul dejun am plecat cu toții de la hotel către Mănăstirea Franciscană din Pilsen. Ajunși acolo, am fost împărțiți in 3 echipe. Fiecare echipă a avut de făcut trei activități, prin rotație, și anume: găsirea unui cățel în picturile sau în statuile din mănăstire, un quiz despre manastire pentru care a trebuit să căutăm informații tot în interiorul mănăstirii, și reconstruirea orașului Pilsen. Au fost activități interesante și chiar distractive! După ce s-a terminat vizita la mănăstire, ne-am dus cu toții la școală, unde am început să lucrăm cu echipele noastre la proiectul final. Apoi am avut timp liber, iar seara am mers sa luăm cina la școală, dar de fapt aceea cină s-a transformat într-o petrecere. A fost o zi minunată!

Din această experiență mi-am dezvoltat mult limba engleza dar si cultura generală. Din toată mobilitatea mie personal cel mai mult mi-a placut excursia din Praga, deoarece Praga e un oraș minunat, plin de multă cultură și istorie. Ceilalți copii din celelalte țări au fost foarte drăguți, dar cei mai simpatici au fost cei din Turcia, cu care am legat o prietenie frumoasă, iar cu unii dintre ei țin în continuare legătura. Sunt foarte recunoscător pentru șansa de a participa la proiect, iar daca o aveți si voi o astfel de ocazie nu ezitați să vă bucurați de ea.

Frunză Raul, clasa a XI-a C

Sâmbătă, 30 aprilie

Sâmbătă a fost ultima zi a mobilității. Am mers la școală cu tramvaiul, ca de obicei în fiecare dimineață. La școală fiecare echipă și-a prezentat proiectul realizat cu o zi în urmă, și membrii echipei au spus apoi câteva cuvinte despre cum au fost împărțite sarcinile în grup. Apoi a urmat completarea formularului de evaluare, în care a trebuit să dăm un rating cu privire la mai multe aspecte din cadrul proiectului.

Profesorii din Republica Cehă ne-au pregătit apoi un joc Kahoot, care cuprindea întrebări legate de activitățile precedente și despre ceea ce am învățat despre Cehia în timpul mobilității. Apoi ne-am luat rămas bun de la elevii turci din cauza faptului că au trebuit să plece mai rapid decât restul. După-amiaza am petrecut-o alături de colegii mei.

Ca o concluzie, atât elevii cât și profesorii întâlniți în mobilitate au fost prietenoși. A fost o experiență minunată, pe care nu o voi uita. M-am obișnuit mai greu cu mâncarea, dar mi-a plăcut organizarea, mi-a plăcut că mi-am îmbogățit cunoștințele legate de Republica Cehă și am învățat multe despre Pilsen.

Pilcă Denis-Cristian, clasa a XI-a E