ERASMUS+

Proiectul ERASMUS+ „Different but together” la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” – Târgu Mureș

În perioada septembrie 2019 – august 2021, în liceul nostru se va implementa proiectul Erasmus+ intitulat „Different but together”. Proiectul, având număr de referință 2019-1-RO01-KA229-063163_1, se încadrează în categoria Educație școlară – Acțiunea Cheie 2, fiind un proiect de parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici.

Liceul nostru este școala coordonatoare a proiectului, iar partenerii noștri sunt:

Stredni odborne uciliste elektrotechnicke – Plzen (Cehia),

IIS Verona Trento – Messina (Italia),

4 Epal Kavalas – Kavala (Grecia),

Suleyman Demirel Anatolian High School – Ankara (Turcia).

Scopul proiectului este ca prin dezvoltarea competențelor interculturale ale elevilor, aceștia să contribuie la  transformarea unui mediu multicultural într-unul intercultural, în care persoanele care aparțin unor grupuri etnice diferite se valorizează unii pe alții. Pentru aceasta, elevii vor fi implicați în activități care urmăresc cunoașterea și respectarea tradițiilor specifice etniilor diferite din întreg spațiul european. Prin cunoașterea valorilor naționale proprii, prin descoperirea legăturilor dintre diferite etnii și naționalități, elevii își vor putea dezvolta abilități care îi transformă din simpli locuitori ai unui oraș multicultural în cetățeni europeni responsabili, cu mintea larg deschisă la plusul de valoare pe care îl aduce varietatea multiculturală.

Principalele obiective ale proiectului sunt:

  1. Dezvoltarea competențelor interculturale la elevii și profesorii din cele cinci școli implicate în proiect, pentru promovarea dialogului intercultural și valorizarea diversității etnice din fiecare țară reprezentată în proiect.
  2. Îmbunătățirea competențelor lingvistice, comunicaționale și sociale a beneficiarilor direcți ai proiectului.
  3. Îmbunătățirea capacității de management a echipei de proiect din școlile implicate și dezvoltarea relațiilor instituționale cu autoritățile locale.

Activitățile proiectului vor cuprinde: realizarea „Colțului Erasmus”, workshopuri dedicate meșteșugurilor tradiționale, organizarea Festivalului de Obiceiuri de Iarnă, publicarea revistei proiectului, realizarea paginii web a proiectului (https://differentbuttogether.weebly.com/schools.html), desfășurarea unui proiect eTwinning (https://twinspace.etwinning.net/96955/home), concursuri de gătit preparate culinare internaționale, plantarea „pădurii Erasmus”, concursuri de dansuri tradiționale, expoziții de postere și fotografii ș.a.

prof. coord. Hobai Roxana